Motoros vezetéstechnika

A biztonságtechnikai képzésünkről

Manapság egyre többen cserélik autójukat kétkerekű járműre, legyen az motor vagy akár robogó.  Az egyre gyarapodó motoros társadalomban megjelent az igény a vezetéstechnikai képzésre, melyen a részvétel kezdőknek, újrakezdőknek illetve gyakorlott vezetőknek egyaránt hasznos ismereteket ad. Ezek a tréningek lehetőséget biztosítanak olyan  szituációk biztonságos keretek között történő begyakorlására, melyek a közúti forgalomban csak vészhelyzet esetén fordulnak elő. A legtöbb motoros tisztában van sérülékenységével, illetve a két kerék fizikájából adódó nehézségekkel, melynek kiküszöbölése sikeresen megoldható  a vezető továbbképzésével. Mint minden más hobbira,  a motorozásra is igaz, hogy minél magasabb szinten űzzük, annál több örömöt fog okozni számunkra. Amennyiben még nincs tapasztalata a motoros vezetéstechnikai tréningekkel kapcsolatban, de tervezi a részvételt, az alábbiakban szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, hogy a rengeteg vezetéstechnikai oktatás közül melyiket érdemes választani.

 1. A tanfolyam tematikája: – olyan tréninget keressünk mely egyszerre tartalmazza a legfontosabb elemeket: a vészfékezést, hirtelen akadálykikerülést, a kezelőszervek kifinomult használatára valamint a szűk kanyarokra vonatkozó vezetéstechnikai ismereteket. Azok a vezetéstechnikai oktatásra szakosodott iskolák, amik egymásra épülő, megszámlálhatatlan szintű képzést ajánlanak, valószínűleg csak nagyobb anyagi és időbeli ráfordítás után fogják átadni a legfontosabb ismereteket.
 2. A trénerek tudása: mindenképpen pozitív ha bemutatják a jövőbeni oktatókat, esetleg olvashatunk szakmai előéletükről. Igazán meggyőző tud lenni, ha videóval is bizonyítják rátermettségüket, így biztosak lehetünk benne, hogy náluk nem igaz a mondás: aki nem tudja, az tanítja.
 3. A vezetéstechnikai tanfolyam ára – szükségtelen a legdrágább képzést választani, hiszen egy kevésbé frekventált helyen tartott tréning is át tudja adni a megfelelő tudást , nem kell érte a versenypályára mennünk.

Tematikánk

Szlalom

Az egyes veszélyelkerülési technikák megalapozásaként különböző szlalom gyakorlatokkal kezdjük a napot, melyekkel megtanuljuk a kezelőszervek kifinomult használatát, a helyes nyomvonalak /ívek/ megválasztását, valamint a motor és testünk közös súlypontjának irányítását. A szlalom gyakorlatok további képességek elsajátításában vannak segítségünkre:

 • egyenletes tempójú, egyenes szlalom: sebességünk feletti kontroll manőverezés közben
 • egyenletes tempójú, ferde szlalom: testhelyzetünk változtatása manőverezés közben
 • váltakozó tempójú, egyenes szlalom: a kezelőszervek használatának kihatása a motor mozgására
  opcionálisan lehetőség van a szlalom gyakorlat álló testhelyzetben történő gyakorlására

Ezek begyakorlása után nyílik lehetőségünk a veszélyelkerülési technikák megismerésére, melyet két fő részben taglalunk.

vészfékezés

A vészfékezési gyakorlat célja egyrészről a maximálisan kifejthető fékezőerő megtalálása saját motoron, majd begyakorlása biztonságos keretek között. Másrészről képességünk fejlesztése, miáltal a motoros meg tudja becsülni a szükséges fékút hosszát. Intenzív fékezés folyamán, annak különböző szakaszaiban, az első-, hátsó-, illetve motorféknek különböző szerepei vannak, melyekre a kétkerékre vonatkozó fizika ad választ.

 • hirtelen akadálykikerülés: Az ellenkormányzás módszerének elsajátításával a legtöbb esetben egy hirtelen végrehajtott kitéréssel elkerülhető lenne a baleset. Azonban gyakran a pánikszerűen végrehajtott rossz kikerülési manőver okozza a balesetet!
 • kombinált fékezési és kitérési feladatok:Fejleszti a képesség, hogy a megfelelő veszélyelkerülési technikát alkalmazzuk éles helyzetekben.

kanyarodás

Harmadik fejezete képzésünknek természetesen a kanyarodás. Az egyik legmarkánsabb eltérés motor és autó vezetése között kanyarodás közben élhető át. Azonban a kanyarvadászat is gyakran számtalan veszélyt rejt magában, melyek forrása esetlegesen éppen vezetéstechnikai ismeretünk hiányossága. E részhez tartozó feladatok a következőek:

 • kör gyakorlat kívülről, mellyel ismertetjük a különböző kanyarodási technikákat a sebesség függvényében
 • kör gyakorlat belülről. Ennek a feladatnak a célja a szűk kanyarodás elősegítése. A lassú kanyarodás technikájának elsajátítása az egyik leghasznosabb dolog, mely a városi közlekedést is hihetetlenül élvezetessé teszi, akár sportmotorokkal is!
 • 8-as gyakorlat, csillag gyakorlat. Szűk városi kanyarodás gyors súlypont áthelyezéssel és nézőpont áthelyezéssel. E feladatok után már elmondható, hogy játszva kezeljük motorunkat.
 • Kanyarból, ütközésig elfordított kormánnyal történő elindulás. A gyakorlat az oktatás során tanultak gondolkodás nélküli használatát követeli.

további gyakorlatok

 • Lassú haladás szűk helyen, egyensúlyérzékünk fejlesztésére
 • Eldőlt motor felállítása. Az esetek 90 százalékában erre nem adódik lehetőségünk, és nem az időhiány miatt:D/

Vezetéstechnika infók

A képzés ára: 34 000 Ft

A képzések egész naposak, reggel 7:30-tól délután 15:30-ig tartanak. Tanfolyamok maximum 10 fős csoportokban indulnak.

Tervezett időpontok:

Rossz idő esetén a tréning elmaradásáról közösen döntünk a helyszínen! Ilyenkor a jelentkező új időpontot választhat a részvételre!Egyéb esetekben a tréning lemondására, illetve időpont módosításra, legkésőbb a megjelölt tréning előtt 5 munkanappal van lehetőség.

Helyszínek:

 • XI. Budaörsi út 1942 hrsz. Virágpiac
 • Kakucs Ring
 • Tököli Repülőtér

A tréning időpontok mellett megtalálod a rá vonatkozó helyszínt is.

Részvételi feltételek

 • Érvényes „A” kategóriás vezetői engedély.
 • Kitöltött felelősségi nyilatkozat, ami a helyszínen kerül átadásra.
 • Saját motor, vagy ha nincs tőlünk bérelhető a képzés idejére. A kölcsönzés ára 8 000 Ft,
  ami az üzemanyagárat is tartalmazza.
 • Védőfelszerelés
 • Befizetett részvételi díj legkésőbb a megjelölt tréning időpont előtt 5 munkanappal.

Fizetési feltételek

A tandíj bruttó összeg, az Áfát tartalmazza.

Készpénzes fizetésre kedden és csütörtökön 13-18 óra között van lehetőség ügyfélfogadásunkon.
Cím: Budapest VII. Hársfa utca 21. (Blahánál)

Átutalásos fizetés esetén a megjegyzés/közlemény rovatban az oktatáson résztvevő személy nevét fel kell tüntetni.
Számlatulajdonos: S.O.S Autósiskola Kft.
Számlaszám: 10401952 00019735 00000005

Elérhetőségek

Telefon: +36 70 340 4040 (Hétköznap és hétvégén is hívható!)

Email: motorosvezetestechnika@gmail.com

Töltsd ki online jelentkezési űrlapunkat és munkatársunk felveszi veled a kapcsolatot.

Ajándékozzon motoros vezetéstechnikai képzést!

Keresed a tökéletes motoros ajándékot szeretteidnek!? A motor már mindennel fel van szerelve? A motoros ruházat már a száguldás iránti szerelem elején teljes? Minden más haszontalan kacat? A ideális ajándék motorosoknak az általunk kínált élményutalvány, mely egyszerre jelent hasznos tudást és vidám szórakozást!

További részletekért jelentkezz on line, és visszahívunk